tiistai 30. elokuuta 2016

Lähtövalmisteluja

Hyväksymistiedon saamisen jälkeen aloin tehdä konkreettisia valmisteluja vaihtoonlähdön tiimoilta. Esimerkiksi lentolippuja ei kannata hankkia ennen kuin yliopistolta on tullut lopullinen hyväksyntä. Tykkään tehdä listoja, joten aloin myös pitää to do -listaa kaikista järjestelyistä, joita ennen vaihtoonlähtöä pitäisi tehdä. Lisäksi yritin kirjata muistiin, mitä kustannuksia järjestelyistä tuli.

Tärkeimpiä valmisteluja olivat asuntohakemus, lentolippujen hankkiminen, matkustusluvan (eTA) hankkiminen, vakuutusten päivittäminen, yliopiston lähtöorientaatiossa käyminen, ilmoittautuminen läsnäolevaksi Helsingin yliopistoon, pakkaamisen suunnittelu, opintotuen hakeminen ulkomaille sekä ilmoitukset väliaikaisesta muutosta Kelaan ja maistraattiin.

Asuntohakemuksen tein tosiaan jo hyväksymistietoa odotellessa. Kesän aikana tieto asunnon saamisesta varmistui ja sen jälkeen piti vielä valita huone ja maksaa varausmaksu sekä lopulta elokuun loppupuolella allekirjoittaa asuntosopimus.

Lentolippujen hankinta aiheutti hieman päänvaivaa, sillä olin jo hakuprosessin alkupuolella saanut päähäni, että olisi siistiä matkustaa Saskatooniin junalla Vancouverista. Tämän matkavaihtoehdon rankkuus kuitenkin arvelutti, sillä junamatka olisi tehtävä istumapaikoilla ja vielä aika nopeasti pitkän lentomatkan päälle. Lisäksi Saskatooniin pääsisi kyllä myös lentäen. Lopulta kuitenkin päädyin siihen, että hankin lentoliput Vancouveriin ja junalipun Vancouverista Saskatooniin. Näin sain myös yhden vuorokauden aikaa olla turisti Vancouverissa. Ostin samalla jo paluulipun Suomeen. Lentolippujen hankinnassa kannattaa seurata hintatasoa jo hyvissä ajoin, että saa jonkinlaisen käsityksen hintatasosta, johon sitten voi verrata hintoja. Hyväksymistiedon saamisen jälkeen liput kannattaa hankkia mahdollisimman pian.

Koska vaihto-ohjelmani on kestoltaan vain alle puoli vuotta, minun ei tarvinnut hakea Study Permit -opiskelijaviisumia Kanadaan. Sen sijaan minun oli haettava sähköistä matkustuslupaa eli eTAa, joka käytännössä kai vastaa Yhdysvaltoihin matkustamiseen tarvittavaa ESTA-lupaa. eTAa haetaan verkossa sähköisellä lomakkeella, jossa kysytään erinäisiä henkilötietoja. Periaatteessa yleensä kai lupa myönnetään heti, ainakin itse sain hyväksynnän sähköpostiini parin minuutin kuluttua hakemuksen jättämisestä. eTA-hakemuksen tekeminen maksoi 7 dollaria eli muutaman euron.

Muita valmisteluja tai suunniteltavia asioita oli alustavan budjetin tekeminen, hotelliöiden varaaminen Vancouverista ja Saskatoonista muutamaksi yöksi ennen asuntoon muuttamista, orientaatioon ilmoittautuminen, valuutan vaihtaminen ja rokotusten tarkistaminen. Kaiken kaikkiaan lähtövalmisteluissa kannattaa seurata huolella kotiyliopiston antamia ohjeita ja lisäksi seurata kohdeyliopistosta tulevia sähköposteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti