tiistai 30. elokuuta 2016

Hakuprosessista, osa 1

Aloin ensimmäisen kerran ajatella vakavissani vaihtoon lähtöä kesällä 2015 eli yli vuosi ennen vaihdon alkua. Helsingin yliopistossa vaihtoon Pohjois-Amerikkaan haetaan jo lokakuussa, joten oli oikeastaan hyvä, että minulla oli kunnolla aikaa tutustua vaihtokohteisiin ja miettiä minne haluaisin hakea. Tiesin, että haluaisin lähteä Pohjois-Amerikkaan, mutta en oikeastaan osannut päättää, haluaisinko mieluummin Kanadaan vai Yhdysvaltoihin. Myös eri kohteiden valinta ja rankkaaminen suosituimmuusjärjestykseen oli hankalaa. Tärkeintä oli, että yliopistossa olisi tarjolla kursseja, jotka olisivat sopiva ja kiinnostava lisä tutkintooni. Kurssien jälkeen mietinkin kaikenlaisia muita kriteereitä, joilla yritin valita vaihtopaikkoja: sijaintia ja ympäristöä, kaupungin kokoa, liikuntamahdollisuuksia, yliopistojen ranking-sijoituksia. Lopulta kuitenkin jotenkin tuntui siltä, että mihin tahansa yliopistoon minut valittaisiin, jos valittaisiin, kokemuksesta tulisi hieno.

Hain lopulta vaihtopaikkoja sekä Kanadasta että Yhdysvalloista. Tein hakemukset kolmeen eri ohjelmaan: yliopiston kahdenväliseen vaihtoon (YKV), ISEP-vaihtoon sekä MAUI-vaihtoon. YKV:n osalta hain Kanadan yliopistoihin,  ISEP-hakemuksessa ja MAUI-hakemuksessa kohteisiin Yhdysvalloissa. Hakemukset tehtiin yliopiston hakuportaalissa ja lisäksi ne piti toimittaa paperisina kansainvälisten asioiden palveluihin.

Hakemuksiin tarvittiin erinäisiä liitteitä, kuten opintosuoritusote sekä todistuksia kielitaidosta ja ISEP-hakemukseen myös suositus joltakin yliopisto-opettajalta. Lisäksi piti kirjoittaa lyhyet motivaatio- tai perustelukirjeet siitä, miksi haluaa hakea juuri niihin kohteisiin, joihin hakee. Koska hain vaihtoon usean eri ohjelman kautta, ohjelmat piti vielä laittaa suosituimmuusjärjestykseen. Liitteiden hankkiminen ja hakemusten valmistelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, kuukausi kuluu lopulta melko nopeasti. Itse taisin jättää paperiset hakemukset juuri viimeisenä määräpäivänä. 

Joulukuussa sain tietää, että Helsingin yliopisto esitti minua vaihtoon University of Saskatchewaniin. Se tarkoitti jo melko varmasti sitä, että pääsisin sinne vaihtoon, mutta lopullisen valinnan tekee kuitenkin aina kohdeyliopisto. Joulukuun jälkeen jäin siis odottamaan kohdeyliopiston ohjeita hakemuksen tekemisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti