torstai 13. lokakuuta 2016

Asumisesta ja arjesta

Nyt kun reilu kuukausi on kulunut vaihdossa ja tavallista arkea on takana useampi viikko, voisi olla hyvä hetki kirjoittaa siitä, millaista asuminen ja arki Saskatoonissa on. Kirjoitan ensin kuitenkin hieman muistelmiani asunnonhakuprosessista.

Asuntoa miettiessä aivan ensin piti tietysti päättää, hakisinko asuntoa kampukselta vai hakisinko mieluummin asuntoa yksityisiltä markkinoilta. Tiesin kuitenkin heti, että mieluiten haluaisin asua kampuksella, koska asunnot olisivat lähellä yliopistoa, asuisin muiden opiskelijoiden kanssa ja silloin myös hakuprosessi olisi helpompi ja turvallisempi. Yliopistolla on haettavana monenlaisia asuntoja. Undergraduate- ja graduate-opiskelijoille on omat asumisvaihtoehtonsa ja lisäksi esimerkiksi perheille on oma asuinrakennuksensa. Toiset kämpät sijaitsevat aivan kampuksen keskustassa ja toiset taas hieman kauempana. Asuntojen varustelutaso vaihtelee ja tarjolla on sekä omia huoneita että huonekaverin kanssa jaettavia huoneita. Joihinkin asuntoihin kuuluu myös pakollinen meal plan eli tietty määrä aterioita kampuksen ruokalassa.

Päätin itse tehdä hakemuksen asuntoihin, joissa saisin oman huoneen ja joissa olisi mahdollisuus tehdä itse ruokaa. Hakemuksen pystyi tekemään asuntoihin jo ennen kuin minut oli hyväksytty lopullisesti vaihto-opiskelijaksi yliopistoon. Teinkin hakemuksen jo huhtikuussa. Hakemus tehtiin nettilomakkeella, jossa kysyttiin myös omiin elintapoihin liittyviä kysymyksiä (esimerkiksi pitääkö hiljaisuudesta/melusta, tykkääkö valvoa myöhään, kutsuuko usein vieraita jne.). Lisäksi hakemusta jättäessä piti maksaa pieni maksu. Seuraavan kerran sainkin postia asuntotoimistosta vasta kesä-heinäkuun vaihteessa, kun pääsin valitsemaan asuntoa. Asuntoa valitessa piti vielä maksaa ikään kuin vakuusmaksu, jonka suuruus oli yhden kuukauden vuokra (ja joka oli jo osa vuokraa). Asunnon ja huoneen valinnassa oli mahdollista tarkastella, millaisia vastauksia muut kämppikset olivat antaneet elintapoihin liittyneisiin kysymyksiin ja siten ehkä löytää toiveidensa mukainen kämppä. Lopullisen asuntosopimuksen allekirjoitin sähköisesti vasta elokuun lopussa.
Asuinpaikkani McEown Park ilta-auringossa.
Pääsin siis asumaan yliopistolle kämppään, jossa on kuusi huonetta, keittiö, kylppäri ja olohuone. Jokaisella asukkaalla on oma huone. Huoneet on mielestäni varusteltu oikein hyvin: huoneissa on sänky, työpöytä, vaatekaappi, pieni kirjahylly, lavuaari ja peilikaappi sekä hyvä valaistus. Keittiössä on perusvarustus: uuni ja liesi, riittävästi kaappitilaa sekä pakastin ja jääkaappi, jotka jaetaan kaikkien kämppisten kesken. Keittiössä oikeastaan ainoa puute on mielestäni jääkaapin ahtaus. Asuinrakennuksen pyykkituvan käyttö on ilmaista ja myös internetyhteys kuuluu vuokraan. Tähän asumismutoon ei kuulunut pakollista meal plania, mutta opiskelijakortille tuli pieni summa "ruokarahaa" käytettäväksi yliopiston ruokapaikkoihin.
Olohuone. Kokolattiamattoa on riittänyt myös sohvapöydän suojaksi.
Asuinrakennus jossa asun, on varmasti yksi kampuksen vanhimpia. Kalustus ja sisustus on siis jo hieman elähtänyttä. Toisaalta vuokra on melko edullinen ja kaikki kuitenkin toimii asunnossa. Viihtymiseen vaikuttaa toki myös oma asenne: oranssi pörröinen kokolattiamatto ei välttämättä olisi minun ykkösvalintani kämppään ja välillä kieltämättä turhauttaa asetella jogurttipurkkeja ja nektariineja sopuisaan järjestykseen omalle jääkaapin hyllypuolikkaalle, mutta nämä ovat pieniä asioita. Varsinkin lyhytaikaiseen asumiseen kämppä on minusta siis ihan hyvä. Yhteiselo kämppisten kanssa on myös sujunut hyvin; kaikki kämppikseni ovat tosi mukavia ja esimerkiksi siivouksesta sopimisesta ei ole tullut isoja ongelmia.
Kämppäni sijaitsee reilun puolen kilometrin päässä varsinaisesta kampuksesta ja vain hieman kauempana sijaitsee Law Building, jossa kaikki luentoni pidetään. Luennoille on siis lyhyt kävelymatka. Lähin supermarket sijaitsee noin puolentoista kilometrin päässä, joten myös kauppareissut voi helposti tehdä kävellen. Muuten kyllä kaupunki vaikuttaa olevan rakennettu autoilijoita varten. Tiet ovat leveitä ja matalat rakennukset sijoiteltu hyvin väljästi. Julkinen liikenne (eli bussit) on täällä kuitenkin mielestäni toimivampi kuin odotin: verkosto on melko kattava ja asunnon ja yliopiston läheisyydestä kulkee useita linjoja. U of S:n opiskelijakorttiin on liitetty myös bussikortti ja sillä voi matkustaa rajattomasti. Joka paikkaan bussillakaan ei kuitenkaan pääse, ainakaan kaikkina kellonaikoina.
Aamuvarhainen näkymä kampuksen laidalta kohti downtownia ja University Bridgeä.
Vaikka Saskatoon ei kaupunkina ei ole kovinkaan iso, aika ei ole tullut pitkäksi (no, vaikka tulisikin, aina löytyy kouluhommia tehtäväksi...). Kaupungissa on esimerkiksi useampi leffateatteri ja ihan hyvät ostosmahdollisuudet, yliopiston liikuntakeskus on hyvin varustettu ja lähellä ja yliopistollakin on aika paljon kaikenlaisia tapahtumia, kuten vierailuluentoja ja tietysti koulun urheilujoukkueiden otteluita. Saskatoonissa kaupungin keskusta eli downtown ei mielestäni ole läheskään niin eloisa ja vetävä kuin esimerkiksi Helsingissä, eikä sinne sitten tule lähdettyäkään kovin usein. On toisaalta kiva, kun elämä pyörii pitkälti kampuksella, koska Suomessa arkiympyrät ovat vähän laajemmat. Välillä huomaan kuitenkin hieman jopa kaipaavani Helsinkiä ja sen tiiviimpää kaupunkiympäristöä ja toisaalta Helsingin luonnonläheisyyttä. No, siitä ehdin sitten Suomessa taas nauttia muutaman kuukauden päästä - nyt nautin tästä kampuselämästä ja onneksi ehdin vielä syksyn aikana vierailla isommissakin kaupungeissa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti