Viime aikoina aikataulu ja ajatukset ovat täyttyneet aika pitkälti opiskelusta, tai ainakin kovasta yrityksestä opiskella. Lukukauden puolivälin ohituksen jälkeen ajatukset kääntyvät jo pikkuhiljaa lopputöiden kirjoittamiseen ja loppukokeisiin valmistautuminenkin on jo käynyt mielessä. Onhan tässä vielä runsaasti aikaa lukukauden päättymiseen ja loppukokeisiin, mutta silti aika on kulunut tosi nopeasti! Käsittelen tässä pitkään haudutetussa ja pitkässä tekstissä opiskelua ja kurssejani vaihdon aikana. Tsemppiä kaikille lukijoille ;)
Lukukausi College of Law'n puolella kestää tänä vuonna syyskuun 7. päivästä joulukuun 5. päivään. Sen jälkeen on vielä parin viikon jakso, jonka aikana on kurssien loppukokeet. Marraskuussa on viikon tauko opiskelusta, Mid-Term Break. Useimmilla opiskelijoilla yliopistossa on keskellä lukukautta myös välikokeita. Minun valitsemillani kursseilla ei kuitenkaan järjestetä välikokeita, eikä tietääkseni oikiksen 2. ja 3. vuoden kursseilla muutenkaan taida olla niitä. Kurssien arvosana muodostuu siis aktiivisesta osallistumisesta ja loppukokeesta tai lopputyöstä.
Kuten jo joskus aiemmin tulin maininneeksi, omaan opinto-ohjelmaan sopivat kurssit ovat yksi tärkeimmistä asioista vaihtopaikkaa valitessa. Tämä ensinnäkin sen takia, että vaihdossa täytyy opiskella kokoaikaisesti, mutta toisaalta mielestäni myös siksi, että vaihtoyliopistossa saattaa olla mahdollisuus opiskella tosi mielenkiintoisia kursseja, joita Suomessa ei koskaan pystyisi opiskelemaan.
Ensimmäisen kerran opintosuunnitelmia tehtiin jo syksyllä hakemusten ensi vaiheessa. Silloin kaikkiin hakukohteisiin piti laatia opintosuunnitelma ja hyväksyttää se omalla laitoksella tai tiedekunnalla. Opintosuunnitelmaa laatiessa piti surffailla yliopistojen kotisivuilla ja etsiä sopivia ja mielenkiintoisia kursseja, joita mahdollisuuksien mukaan tarjottaisiin vaihtoaikana. Omasta alustavasta suunnitelmastani kuitenkin lopulliseen kurssiohjelmaani on päätynyt vain yksi, sillä muita kursseja ei lopulta edes tarjottu juuri tänä syksynä. Seuraava opintosuunnitelma piti laatia University of Saskatchewaniin kesällä sen jälkeen kun minut lopullisesti hyväksyttiin tänne opiskelijaksi. Lopulta kuitenkin kursseille ilmoittautuminen tapahtui College of Law'ssa vasta syyskuun puolella henkilökohtaisesti dekaanin toimistossa. Ymmärtääkseni kuitenkin yliopiston monissa muissa collegeissa vaihtaritkin ovat voineet ilmoittautua kursseille netissä.
Itse opiskelen lukukauden aikana viisi kurssia, mikä on täysi määrä kursseja. Jos kurssien työmäärä olisi ollut aivan liikaa, olisin voinut pudottaa parin ekan opiskeluviikon jälkeen yhden kurssin pois ohjelmasta. Otin kolme kurssia rikos- tai rikosprosessioikeutta ja nyttemmin olen huomannut, että nämä kurssit tukevat hyvin toisiaan. Criminal Procedure -kurssi on peruskurssi rikosprosessista Kanadassa. Drinking and Driving -kurssilla perehdytään käytännönläheisesti ja syvällisesti rattijuopumusta koskevaan sääntelyyn ja oikeuskäytäntöön. Tämä kurssi on tosi mielenkiintoinen, koska Suomessa harvoin käsitellään näin perusteellisesti tiettyä rikostyyppiä. Sentencing in the Criminal Justice System -kurssilla käsitellään rangaistuksen määräämistä ja täytäntöönpanoa. Näiden kurssien lisäksi olen Health Law -kurssilla, jossa aiheena on siis terveysoikeus sekä Introduction to American Constitutional Law -seminaarikurssilla, jossa käsitellään USA:n perustuslakia.
Kurssien suoritustapana on yleensä tentti tai seminaareissa major paper (n. 30-40-sivuinen seminaarityö). Useimmilla kursseilla voi myös kirjoittaa minor paperin (n. 20 s.), jolloin tentti saattaa olla hieman lyhyempi. Minulla tulee olemaan kolme lopputenttiä ja yksi major paper, jonka kirjoitan Yhdysvaltojen perustuslakiin liittyvästä aiheesta. Sentencing-kurssin lopputyönä on puolestaan mock sentencing eli ikään kuin oikeudenkäyntisimulaatio, jossa määrätään rangaistusta, sekä siihen liittyvän muistion kirjoittaminen. Mock sentencing olisi jo Suomessakin jännittävä kokemus, mutta nyt kun se pitäisi tehdä vielä englanniksi Kanadan lain mukaan, jännittää homma vieläkin enemmän... Mutta on myös kiva heittäytyä haastavaan tilanteeseen!
Luennot kestävät kursseilla yleensä noin puolestatoista tunnista kolmeen tuntiin. Joillain kursseilla luentoja on kahdesti viikossa, toisilla kursseilla vain kerran viikossa. Pääasiassa luennoilla professorit ovat äänessä ja luennoivat, mutta luennoilla myös keskustellaan välillä pienemmissä ryhmissä ja välillä koko luentosalin kesken. Luennoilla ilmapiiri on tosi hyväksyvä ja kannustava ja opiskelijoita kehotetaan osallistumaan keskusteluun, esittämään kysymyksiä ja kommentoimaan aiheita. Mielestäni välillä luennoilla onkin tosi mielenkiintoista keskustelua. Itse olen ollut aika ujo osallistumaan keskusteluun, mutta olen toisaalta huomannut, että asiat ovat niin mielenkiintoisia ja opin koko ajan niin paljon uutta, että on vaikea yhtäkkiä keksiä kommentoitavaa tai kysyttävää.
Kotitehtäviksi tulee luennoilta vaihteleva määrä luettavaa seuraavan luennon pohjustukseksi. Viideltä kurssilta luettavaa kertyy joka tapauksessa aika paljon viikon aikana. Vaikka siis viikottainen lukujärjestykseni on luentojen suhteen aika väljä, lukemisen takia työmäärä on iso. Lisäksi aikaa pitäisi varata lopputöiden kirjoittamiseen. Kaikki tentit, joihin osallistun, järjestetään open book exam -muotoisina eli tenttitilaisuudessa saa olla mukana opiskelumateriaaleja. Käsittääkseni tämä on College of Law'n tenteissä yleinen käytäntö. Materiaaleissa on kuitenkin jotain rajoituksia, ihan mitä tahansa kirjoja ei tenttiin voi viedä. Käytännössä kuitenkin luentomuistiinpanot ja kurssien oikeustapaukset saavat olla tentissä mukana. Tentit saa ilmeisesti tehdä joko läppärillä, johon on ladattu erityinen ohjelma tentin tekemistä varten, tai käsin kirjoittaen. Koneella kirjoittaminen kyllä varmaan helpottaa vähän tenttivastausten kirjoittamista vieraalla kielellä.
Pääasiassa olen hyvin tyytyväinen kurssivalintoihini täällä vaihdon aikana. Välillä mieleen silti hiipii, mitä ihmettä oikein hyödyn näistä Kanadan lakia ja oikeusjärjestelmää koskevista kursseista sitten kun palaan Suomeen. Olen kuitenkin vilpittömästi tosi innostunut ja jopa inspiroitunut kursseilla käsiteltävistä aiheista. Alan usein luennoilla vertailla Kanadaa ja Suomea ja pohtia, miten asiat menevätkään Suomessa tai Euroopassa. En siis välttämättä sinänsä koskaan tule hyötymään pienistä teknisistä tiedonmurusista, joita kursseilla opetetaan, mutta saan kokonaan uusia näkökulmia omiin opintoihini. Lisäksi tietysti vaihtosyksyn jälkeen voisi olla kiinnostavaa tehdä vaikka oikeusvertailua Suomen ja Kanadan välillä.
Tässä siis kurssit ja opiskeluni aika isossa pähkinänkuoressa. Viimeistään tämän tekstin jälkeen tavoitteeni kirjoittaa "lyhyesti ja usein" on ainakin romuttunut :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti