perjantai 6. tammikuuta 2017

Kotiinpaluu

Terveiset Suomesta ja Helsingistä! Juuri ennen uutta vuotta laskeuduin jälleen kotimaan kamaralle ja jätin vaihtosyksyn Saskatoonissa taakseni. "Kotimatkani" kestikin puolitoista viikkoa, sillä ehdin käväistä Saskatoonista lähdön jälkeen Montrealissa ja viettää reilun viikon New Yorkissa. Aivan mahtavat reissut, ja pehmensivät varmaan myös hyvin kotiinpaluuta. Uusivuosi kului laukkua purkaessa, pyykkiä pestessä ja lepäillessä aikaeron ja kotimatkan kylkiäisenä saadun flunssan takia. Jetlag ei kuitenkaan ole kovin pahasti vaivannut. Palasin heti ekalla viikolla töihinkin, joten arkirutiinit alkavat pikkuhiljaa rullata.
Kotiinpaluu ja suomalaiseen arkeen paluu tuntuu kyllä kivalta. Helsinki tuntuu yhtäkkiä enemmän kotikaupungilta kuin koskaan aikaisemmin. Läheisten tapaaminen on tietenkin ollut ihanaa. Samalla kuitenkin tuntuu myös vähän oudolta palata kotiin. Ensin 4 kuukautta kaikkea uutta, vieraan kielen puhumista ja matkustelua, ja nyt yhtäkkiä paluu takaisin tuttuihin maisemiin ja rutiineihin, joita olen kuitenkin myös kaivannut ulkomailla. Toisaalta vaihtosyksy tuntuu jo nyt jotenkin kaukaiselta, vähän niinkuin olisin nähnyt unta siitä että olin Saskatoonissa.
Tim Horton's on varmaan Kanadan suosituin kahvilaketju; kuin Kanadan Starbucks. Viimeinen Tim Horton's-bagelini Montrealin lentokentällä.
Kirjoittelen vielä blogiin jotain Montrealin ja New Yorkin reissuista sekä lisäksi tekstiluonnoksissa on kaksi suomalaisten lempiaihetta: raha ja tunteet ;) Tarkoitus olisi siis vielä kirjoittaa budjetista ja muista vaihtoon liittyvistä käytännön jutuista, sekä ehkä parin viikon päästä vielä kattavammin siitä, miltä se opiskelijavaihto oikeastaan tuntui ja mitä hyötyä siitä oli tai voi olla. Ennen sitä kuitenkin vielä pari kuumaa listaa kotiinpaluun kohokohdista ja miinuspuolista:

4 asiaa, joita jään kaipaamaan Kanadasta:

Ihmiset
Kaikki lyhyet ja pidemmät kohtaamiset ihmisten kanssa jäävät varmasti pitkäksi aikaa mieleeni. Kanadalaiset, ja täytyy kyllä myös sanoa että muut vaihtarit ja kansainväliset opiskelijat, olivat myös tosi ystävällisiä ja avuliaita! En silti väitä, etteivätkö suomalaiset olisi ystävällisiä. Ehkä kanadalaiset vain näyttävät sen välittömämmin ja lisäksi uskon, että vaihdossa ja matkustellessa siihen kiinnittää enemmän huomiota.
Aurinko
Saskatoonissa aurinko paistoi mielestäni paljon useammin kuin Suomessa. Koska Saskatoon sijaitsee eteläisemmillä leveyspiireillä kuin Helsinki, kylminä talvipäivinäkin aurinko jaksoi lämmittää ja valaista pari tuntia pidempään kuin mihin olen tottunut. Jään kaipaamaan myös Saskatchewanin loputtomalta tuntunutta taivasta ja auringonlaskuja. Onnekseni satuin asumaan 12. kerroksessa ikkuna länteen päin, joten sain lähes päivittäin katsella auringonlaskuja omasta huoneestani.
Yliopiston kampus ja ilmapiiri
Viihdyin University of Saskatchewanin tiiviillä kampuksella todella hyvin. Kampuksella oli lähes kaikki mitä opiskelijaelämässä ja arjessa tarvitsi: luentosalit, kirjasto, ruokapaikkoja, apteekki, pieni ruokakauppa, iso liikuntakeskus, opiskelija-asunnot... Lisäksi kampus oli turvallinen ja varsinkin kesällä ja syksyllä tosi kaunis. Silti kampus oli lähellä downtownia ja sieltä oli helppo lähteä bussilla muualle kaupunkiin.
Ilmapiiri yliopistolla ja omassa collegessani oli ystävällinen ja kannustava ja yliopistolla tuntui olevan hyvä yhteisöllisyyden tunne. Urheilujoukkueet, koulun värit ja tiivis kampus varmasti vahvistivat tätä vaikutelmaa.

Coffee Crisp
Lempisuklaani Kanadassa ;)

3 asiaa, joita en jää kaipaamaan Kanadasta

Kokolattiamatto
Ei tarvinne perusteluja.

Kauppareissut
Ei kauppareissua ilman kiusallista ostosten pakkaamisepisodia. Kanadassa myyjät pakkaavat ostokset kassoilla. Suomessa olen taas tottunut pakkaamaan kaikki ostokset itse ja kantamaan ne kotiin yleensä repussa. Ostosten pakkaaminen on kyllä tavallaan tosi hyvää palvelua, mutta kun siihen ei ole tottunut, tuntuu kiusalliselta seistä tumput suorina kassalla kun myyjä pakkaa ostoksia. Olinkin iloinen kun pääsin Suomessa itse pakkaamaan ensimmäistä kertaa kauppaostokset omaan reppuuni!

Väliaikaisuuden tunne
Koska vaihtoni kesti vain neljä kuukautta, moni asia tuntui väliaikaiselta. Tuntui siltä, että juuri kun pääsin opiskelussa vauhtiin ja kiinni kanadalaisesta oikeusjärjestelmästä, alkoi vaihto jo lähestyä loppuaan. Tuntui myös hassulta perustaa täydellisesti varusteltua kotia kämppään, joten ainoat ruoanvalmistusvälineeni olivat vedenkeitin ja paistinpannu. Elämä yhden adapterin kanssa aiheutti myös välillä puhinaa.

3 asiaa, joita olen kaivannut Suomesta:
  1. Läheiset ja ystävät
  2. Irtokarkit
  3. Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti